perjantai 25. huhtikuuta 2014

eikun lisää vaan

Kävin vihdoin lääkärissä, ja kuten arvasin niin ei ollut ihan helppo reissu, kummassakin polvessa kulumat samoin lonkissa, siis ei ihme että oon noin kipee.
Lääkäri silti piti omituisena semmoista asiaa, et kolmee biologista lääkettä on jo kokeiltu ja ykskään ei ole ollu mtenkään erityisen hyvä.
Kivut on jatkuneet, sitten senkin lopetti vyöruusu, joka siis on biologisen lääkkeen sivuoire.
Nyt kuitenkin vihdoin tuntuu että oon kunnolla hoidossa, sillä lääkäritäti oli osaava ja ystävällinen ja oikeesti halusi selvittää mistä kakki on kiinni. Otetiin kihtirae näytekin polvesta ja  onko tulehdus pelkästään reumaperäistä vai onko kulumakin mukana aiheuttamassa tulehdusta. Onko tämä nyt hyvä tieto, ehkä on ehkä ei, sillä nyt on lisää vaivoja, jotka tiedetään.. kulumat polvissa .. eihän niille voi tehdä mitään, paitsi leikkausta.

Periaatteessa jokaiselle ihmiselle tulee ennen pitkää nivelrikkoa eli artroosia. Nivelten kuluminen ei tarkoita aina sairautta eli kyseessä on tällöin normaali ikääntymisilmiö. Nivelkuluman aste ja mikä nivel on sairastunut määrittävät sen, milloin nivelrikosta alkaa olla haittaa. Hetkellinen aamukankeus ja starttikivuksi kutsuttu liikkeellelähdön vaikeus istumisen jälkeen on tyypillistä. Kantavan nivelen, kuten polven nivelrikosta aiheutuva kipu vaivaa aluksi liikkuessa, ja se voimistuu iltapäivää kohden. Kun nivel on pidemmälle vaurioitunut, esiintyy myös yökipua.
Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja poikkeavaan röntgenkuvaan - tosin ensimmäiset kulumamuutokset tulevat rustoon, eivätkä näy röntgenkuvassa.  Nivelrikolle on tyypillistä rustopinnan rikkoutuminen ja nivelruston asteittainen häviäminen nivelpinnoilta, mikä näkyy myöhemmin nivelraon kaventumisena röntgenkuvassa. Laboratoriokokeita käytetään sulkemaan pois muita sairauksia.
Kipulääkkeeksi suositellaan parasetamolia ja tarvittaessa myöhemmin tulehduskipulääkkeitä. Lämpö tuntuu yleensä hyvältä. Turvonnutta niveltä voi hoitaa kylmällä sekä nivelensisäisellä kortisoniruiskeella. Muina hoitoina on käytetty polviniveleen pistettäviä hyaluronaatti-ruiskeita. Suun kautta otettava glukosamiini auttaa osaa potilaista.
Usein luullaan että nivelrikko johtuu yksinkertaisesti nivelten liiallisesta käytöstä ja sen aiheuttamasta kulumasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan nivelrikko on nivelen ruston itsenäinen  sairaus. Nivelrikko vaurioittaa  nivelen rustoa  ja johtaa nivelen rakenteen muuttumiseen. Emme tarkkaan tiedä miksi nivelrusto vaurioituu. Nivelrikkoon liittyy ainakin ajoittain myös nivelen jonkinasteinen tulehdus, joka on kuitenkin lievempi kuin esimerkiksi reumataudeissa.
Mutta tänään ihme tapahtui, olen ollut hyvävointinen, ei kokoaikaista kipua ja vessaankin pääsen niin etten rojahda suorilta jaloilta.. onnen päivä, voikun tää päivä jatkuisi että saan olla normaali, lähes normaali ja mennä vaikka pihalla käymään ilman kipuja. lääkäri soittaa varmaan maanantaina polven näytteestä, ja maanantaina pitää mennä myös verikokeisiin ja sitten osteropoositutkimukseen. Paljon hommaa.. nyt nautin illasta, otan pikkukoira pihalle juoksentelee, ja haravoin vaan vähä ihan vähän vaan :D

Laitan kuvia nyt mökkireissusta ja jotain muistakin ihan van ilokseni









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti