sunnuntai 24. elokuuta 2014

sappikohtaus kaiken lisäksi

Tyypillisesti sappikivitauti ilmenee kipuina vatsan yläosassa kylkiluiden alla oikealla. Monet kertovat, että rasvainen ja savustettu ruoka laukaisee sappikivitaudin. Kipu on jatkuvaa ja painavaa, ja se säteilee ylös oikeaan olkapäähän. Useimmille tulee pahoinvointia ja oksentelua, kun on kipuja. Kivut alkavat yllättäen ja kasvavat voimakkasti tunnin ajan, jonka jälkeen ne lieventyvät. Sitten sappikivitauti onkin ohi sillä kertaa. Jos kuitenkin on kerran saanut taudin, on olemassa riski saada se uudelleen.
 sappikivikohtaus alkaa äkillisesti ruokailun laukaisemana voimistuen minuuttien tai tuntien kuluessa. Kohtaus syntyy, kun kivi kiilautuu sappirakon kaulaan tai sappirakon tiehyeen. Joskus kipua on vaikea paikallistaa, mutta se tuntuu yleensä kouristuksenomaisena kipuna oikealla ylävatsassa kylkikaaren seudussa. Kivun säteily selkään tai lavan seutuun viittaa sappiperäiseen vaivaan. Kohtaus voimistuu yleensä minuuttien tai tuntien kuluessa ja voi kestää muutamista minuuteista useisiin tunteihin. Sappikohtauksen aikana potilas on usein levoton ja pyrkii vaihtamaan asentoa. Kohtauksen aikana potilaan oikean kylkikaaren alla voi tuntua myös painoarkuutta.
AU ,, ei nimittäin oo kivaa, mulla siis todettiin kesällä ultrassa sappikiviä, ja sen jälkeen noin 4krt ne on muistuttanut olostaan , aika kivuliaasti. Nyt on menossa lievempi kohtaus, mutta ruuan syöminen pahentaa selkeesti oloa, tossa hetki oli jo parempi ja ajattelin syyä ihanii kermapottui, niin tässä sitä nyt kärvistellään .. ai hemmetti. Muuttui pikkuhiljaa pahemmaksi..

Se tuli taas kun salama kirkkaalta taivaalta. Hirveä kipu ja joka asennossa. Kävelin tuskaisana ympäri asuntoa, makasin sohvalla selälläni ja vatsallani, kyykin  kyykyssä ja roikuin sohvan reunalla. Kipu ei hellittänyt istumalla eikä kävelemällä. Kasa lääkkeitä naamaan.. odotan ....kohta varmaan nuppi tutisee, panacodii ym.. hui pelottaa jo sekin.. tuntuu että kipu hellittäää..vihdoin.

Onneksi mulla o aika kirurgille ens viikolla, ja pääsen leikkaukseen varmaan aika pian.
Sappirakon poistoleikkaus tehdään nukutuksessa. Taudin oireet helpottavat heti leikkauksen jälkeen. Tähystysleikkauksen jälkeiset kivut ovat avoleikkausta vähäisemmät, tulehdusriski pienempi eikä ihoon jää avoleikkauksen kaltaisia arpia. Sairaalasta pääsee kotiin yleensä jo leikkauksen jälkeisenä päivänä. Työkyvyttömyysaika on 1-2 viikkoa.

Tälläistä tänään, piti kyllä kertoa mun hienosta siivousvimmasta jossa siivoon jopa kaapit, yleensä mä siivoon kaappiin :DDD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti